Etyekwood
english ver.
 

regisztráció itt..

jelszóemlékeztető..

Települések

2010-12-31 22:14:00:
Meglepetés Nálunk![..]
2010-10-24 19:23:00:
Rémálom az Elm utcában[..]

további hírek

 

Oldalunk megfelel az XHTML 1.0 szabványnak Firefox.hu
DivX kodek letöltése Xvid kodek letöltése
Quicktime Player Realplayer
Windows Media Player Mbyte.hu tárhelycsomagok
Compute Magyarország Kft. PHoliPortal engine
design & prog by: Compute Magyarország Kft.

Általános információk: Budaörs
  • Település rangja: Város
  • Lakosok száma: 20000
  • Irányítószám: 2040
- jelenleg nincs ilyen információ -

ugrás az oldal elejére Fel

történet Településtörténet: Budaörs

Budaörs története Városunk a Budai-hegység - Szabadság-hegy csoportja, a Csiki-hegyek és a Tétényi-fennsík között fekszik a Budaörsi-medencében.

Az elsõ földmûvelő, állattenyésztő csoportok idõszámításunk előtt 3500 körül jelentek meg e tájon. Bronzkori leletek (i.e. - 1900-800) a Hosszúréti-árok táján kerültek felszínre.

A rómaiak elõtt közel száz éven keresztül a kelta eredetû eraviscus törzs élt a környéken. Vidékünkön a római korban több villatelepülés jött létre.

Épületmaradványok a Kamaraerdőben kerültek elõ. A III. sz.-ból származik egy 2234 ezüst érembõl álló lelet.

Budaörs a honfoglalás után nem sokkal már újra lakott település.

A szőlőtermelő Pilis megyei falu kora középkori történetéről keveset tudunk. Neve törzsnévből, mégpedig a honfoglalás előtt a magyarsághoz csatlakozott három kabar törzs egyikének nevébõl keletkezett.
Az Örsre vonatkozó első írásos emlék IV. Béla királyunk egyik oklevele, mely arról tudósít, hogy a még ifjabb király a kelenföldi Szent Gellért egyházat, a hozzátartozó örsi Szent Márton és a sasadi Szent András kápolnával együtt a bélakuti cisztercita monostornak adta. Az oklevél 1236-ban kelt, és egy 1504-ben készült másolatban maradt fenn.

A XIV. században községünk több alkalommal szerepelt a "Sasadi tizedperben". Városunk a továbbiakban is királyi birtok maradt.

Mivel Budán nem volt várispánság, Örsről világi adat nem maradt fenn e korból.
Csik falu neve puszta személynévbõl ered. Örshöz hasonlóan Csik is a Pilis megyei Buda-környéki szőlőtermelő falvak egyike.
Első fennmaradt oklevele szerint már 1296-ban templomos hely volt.

Egy 1395-ból fennmaradt oklevélben Zsigmond király meghagyja az esztergomi káptalannak, hogy Örs és Csik birtokokon lakó királyi jobbágyoktól ne követeljenek, mert ezáltal a két falu elnéptelenedik.

A török kor elején lakott község 1566-ban vált lakatlanná egy tatár pusztítás következtében. A mai Budaörs közigazgatási határán belül lévő harmadik középkori falu Horhi volt. Neve a magyar eredetu mélyút, szakadék jelentésu "horh" szóból származik.
A középkorban virágzó község 1541 után vált lakatlanná. A község a török korban még lakott volt. 1596-ban vált lakatlanná, amikor Pálffy Miklós esztergomi várkapitány egyetlen éjszaka alatt kitelepítette lakosságát Esztergom és Érsekújvár közé.

A török elleni felszabadító harcok idejére esik egy történet a város címerében is szereplő Törökugrató nevű hegyről. Az egyik török vezér, hogy üldözőjének fogságába ne essen, bekötött szemű lovával a mélybe ugratott.

Budaörsöt 1720-ban telepítette újra gróf Zichy Péterné, gróf Bercsényi Zsuzsanna, aki 1719-ben váltotta vissza saját nevére a községet, s kinek tulajdonában is maradt 1745-ben bekövetkezett haláláig.

1739-ben pestis sújtotta a községet, mely az itt lakók közül 259 fővel végzett. Ezután újabb ötven sváb telepes családot költöztetett a faluba a földesúrnő.

A fejlődés ütemére jellemző, hogy 1788-ban 35 parasztcsalád és 114 zsellércsalád élt a községben, számuk összesen 1143 fõ volt.
A XIX. században a lakosság száma folyamatosan nőtt. 1821-ben már 3775 főt számláltak, 1900-ben pedig 6104 fő vallotta magát budaörsinek.

Az első világháborúban sok budaörsi katona áldozta életét. Emléküket városunk kegyelettel megőrizte.

Nevezetes esemény volt az 1921. október 22-i királypuccs, melyhez az un. "budaörsi csata" kapcsolódik. 1944. december 24-én a német Wehrmacht egy alakulata települt a községbe. A harcok alatt a községben több épület leégett, a polgári lakosságból 14 fõ vesztette életét.

Sajnálatos módon vált ismertté a község neve 1946-ban. Itt kezdõdött meg a kitelepítés. Ekkor a lakosság 90%-át Németországba hurcolták.

(Forrás: www.budaors.hu)

ugrás az oldal elejére Fel

látnivalók Látnivalók: Budaörs
  • Római katolikus templom
  • Kőhegyi kápolna
  • Riedl Ferenc Helytörténeti múzeum
  • Szent Vencel szobor
  • Nepomuki Szent János szobor
  • I. világháborús emlékmű

ugrás az oldal elejére Fel

elérhetőségek Elérhetőségek: Budaörs
Polgármesteri Hivatal, Budaörs Cím: 2040 Budaörs, Szabadság u. 134 Tel: 23/447-800 Fax: 23/420-637

 ugrás az oldal elejére Fel

Partnereink:

Hotelnet

Hotell i Budapest
Hoteluri Budapesta Budapesti szállodák
Hotels am Plattensee Akciós csomagajánlatok
Urlaub in Ungarn Hotele w Budapeszcie
Wellness szállodák Hotel Silvanus
Hotel Sofitel Budapest Hotel Azúr
Hotel Atlantis Hotel Karos Spa Hotel Kapitány Sümeg Hotel Divinus Akciós wellness csomagok Hotel Atlantis Hajdúszoboszló Hotel Residence Ózon Aqua Spa WellnessHotel Cserkeszőlő Hotel Forrás Szeged Konferenciaterem bérlés Balatoni szállodák akció

Keresés:

  Kedvencekhez   Beállítás kezdőlapnak   Médiaajánlat   Regisztrációs feltételek   Impresszum
Etyekwood - 2004. All rights reserved!
Nyomtatás most!