Etyekwood
english ver.
 

regisztráció itt..

jelszóemlékeztető..

Települések

2010-12-31 22:14:00:
Meglepetés Nálunk![..]
2010-10-24 19:23:00:
Rémálom az Elm utcában[..]

további hírek

 

Oldalunk megfelel az XHTML 1.0 szabványnak Firefox.hu
DivX kodek letöltése Xvid kodek letöltése
Quicktime Player Realplayer
Windows Media Player Mbyte.hu tárhelycsomagok
Compute Magyarország Kft. PHoliPortal engine
design & prog by: Compute Magyarország Kft.

Általános információk: Biatorbágy
  • Település rangja: Város
  • Lakosok száma: 10630
  • Irányítószám: 2051

Biatorbágy Pest megye nyugati részén, a Budaörsi kistérségben helyezkedik el. Északról Páty és Budakeszi, délről a Etyek, nyugatról Herceghalom, keletről Budaörs és Törökbálint, délkeletről Sóskút határolja. Területe 4379 hektár (43,8 négyzetkilométer), lakóterülete 496 hektár. Lakosságának száma 10630 fő, népsűrűsége 217,4 fő/négyzetkilométer (2007. január 1. adat). A lakosok száma – az agglomeráció stratégiai helyzetének köszönhetően – 1991-től dinamikusan növekszik. Biatorbágy irányítószáma: 2051, a körzet hívószáma: 23.

A biatorbágyi munkavállalók többsége helyben dolgozik, ám még mindig számottevő a Budapestre ingázók aránya. A szomszéd településeken is egyre több biatorbágyi munkavállaló lelt munkalehetőségre. A lakóterületen működik a kis- és közepes vállalkozások nagy része, így több szállítmányozó, kiskereskedelmi és vendéglátó-ipari, számítástechnikai és egyéb szolgáltatást nyújtó cég. Az 1990 és 1994 között megvalósult nagyarányú közműépítések következtében kialakult egy kereskedelmi- szállítási-ipari övezet a település északi részében.

A település két része: Bia és Torbágy. Mindkettő központi magja utcás jellegű. Az újabban kiépült részek kertvárosi jellegűek. A települést a régi szőlőhegyeken kialakult kiskertes öv kíséri, amely az ottani tulajdonosok szándéka szerint üdülőjelleget vesz fel. A Tétény-Sóskúti-fennsík irányában jelentősebb erdővel borított terület is található. Mezőgazdasági művelés nagy termőterületen folyik, melyhez kapcsolódóan kisebb gazdaságok is helyet kapnak.

Részletek a Biatorbágy az ezredfordulón című tanulmányból:

„A mai települést alkotó két hajdanvolt falu magját az egykori templomok maradványai jelzik. A virágzó középkori települések a török hódoltság kezdetére elnéptelenedtek, a 17. század elején csak Bia települt újjá, Torbágy a török kiűzése után települt be német jobbágyokkal. A nyugatra irányuló marhakereskedelem útvonalául szolgáló buda–győr–bécsi országút mentén fekvő két település a békés 18. századi esztendőkben az országút felé terjeszkedett. A növekedés iránya a vasút 1883-as megjelenésével megváltozott, az új utcák a régiekre merőlegesen épültek meg. Lakosaik is egyre többen lettek Budapestre járó tisztviselők, postások, vasutasok, gyári munkások, megindult az ingázás is, egyre nagyobb arányokban.”


„A második világháborút követő események a lassan átalakuló helyi társadalmat gyökeresen megváltoztatták: a németséget nagy számban kitelepítették, helyükbe részben spontán módon, részben szervezetten más vidékekről települtek. Az államosítások, téeszszervezés következtében a helyi ipar, kereskedelem, mezőgazdaság megszűnt vagy visszaszorult, a munkavállalók Budapestre jártak. Az újabb lakóterületeken kertvárosias elemeket hordozó, urbanizált foglalkozási szerkezetű két település mára egykori határuk mentén több száz méter hosszúságban egybenőtt, végül a kettő közötti – szétválasztó – vasút új vonalvezetésével, átköltöztetésével középületek építésére alkalmas terület szabadult fel. Új, a települést elkerülő autóutak és vasút épültek ki. A nagyobb vállalkozási (ipari, kereskedelmi, szállítási üzemek elhelyezésére szolgáló) területek ezek mentén helyezkednek el, a lakóterületet ettől az új vasútvonal választja el, megvédve a várható közlekedési terheléstől. Az újabb lakóterületeken kertvárosias elemeket hordozó, urbanizált foglalkozási szerkezetű két település mára egykori határuk mentén több száz méter hosszúságban egybenőtt, végül a kettő közötti – szétválasztó – vasút új vonalvezetésével, átköltöztetésével középületek építésére alkalmas terület szabadult fel. Új, a települést elkerülő autóutak és vasút épültek ki. A nagyobb vállalkozási (ipari, kereskedelmi, szállítási üzemek elhelyezésére szolgáló) területek ezek mentén helyezkednek el, a lakóterületet ettől az új vasútvonal választja el, megvédve a várható közlekedési terheléstől. Biatorbágy 8523 állandó lakosával (2002. július 1.) Buda déli környékének jelentékeny települése, méretben a Budapesthez közelebb fekvő városok és nagyközségek előzik meg, a nyugati, északi és déli szomszédok kisebbek. 4379 hektárnyi területéből a lakóterület kb. 400 ha, nagyjából ugyanekkora méretű a vállalkozási célú ipari- és intézményterület, a fennmaradó részen kiskertes és üdülőterület, szántók és legelők, illetve -nagyüzemi gyümölcsösök, erdők, patakok, tavak helyezkednek el.”


„A két falu ma is működő (rész) központjai mellé felsorakozó új, igazgatási központi funkciókat összegyűjtő részközpont a Községházával, a Faluházzal, gyermek-orvosi rendelővel, üzletekkel, postahivatallal, az épülő takarékszövetkezeti központtal és új kirendeltséggel – változatos, túlnyomórészt virágos kerttel, rendezett udvarokkal körülvett régi és új házak, szépülő középületek, folytonosan javuló, épülő úthálózat s a föld alatt közel teljes közművesítettség teszi kívánatosabbá az itt lakást.”


Szerző: Palovics Lajos


 

ugrás az oldal elejére Fel

történet Településtörténet: Biatorbágy

Biatorbágy az őskor óta lakott terület. Bronzkori föld-vár maradványokat a Pap-réti dűlőben találtak, de egy honfoglaláskori település létezésére is vannak régészeti jelek.

Legkorábbi írásos említésére 1192-ben került sor. Ekkor a Torbágyerdő alatti "Biuai" földként szerepelt egy birtokösszeírásban. A török hódoltság több mint száz esztendeje alatt Torbágy hosszabb időre elnéptelenedett. A új lakosságot német nemzetiségű emberek jelentették. Bia magyar faluként élt tovább, más nemzetiségűek a környékbeli falvakból költöztek ide. Bia a múlt század végén és a 20. század elején járási székhely is volt.

A település 1712-től a Farkas és Hochenberg család tulajdonát képezi. Az 1739. évi nagy pestis járványban a falu lakóinak fele elpusztul. A tulajdonosok német családokat telepítenek be. Időközben változik a tulajdonosok személye. 1768-ban báró Sándor Antal ellen fellázadnak a jobbágyok.

1778-ban a gróf Sándor család veszi meg a birtokot, melyektől - leányági öröklés útján - a Metternich családhoz kerül. Bia egy része az 1800-as évek elején a Fáy család tulajdona lesz.

1780-as években több malmot telepítenek a tó Szelíd-tó mellé, és ekkor kerül sor a patakok szabályozása is.

1811-ben gróf Sándor Vince és Szily József lecsapoltatja a tavat. Még ezen év szeptember 16. napján osztrák dragonyosok felégetik a falut, melynek következtében leég a református paplak és további 32 ház. Az 1856-os összeírások dokumentumaiban 1600 református vallású lakosról tesznek említést.

Új református templom 1870-ben épül. Ekkor már 1039 katolikus, 930 református és 36 izraelita lakosról tudunk. Ebben az időszakban éli fénykorát a gróf Sándor Móric tulajdonában lévő birtok. Az uradalom a környék legkorszerűbb birtokai közé tartozik. Idővel a Fáy családhoz kerül a Szily birtok, ahol több gazdasági épületet is emelnek. Az első vasúti vágányt és viaduktot 1884-ben építik meg. 1898-ban megépül a második pálya és a következő viadukt. A település a századfordulón már nagyközség és járási székhely.

1924. június 13-án az orkán hatalmas pusztítást végez.

Máig rejtély övezi az 1931-ben elkövetett merénylet körülményeit. A Budapestet Béccsel összekötő (Biatorbágyon áthaladó) vasútvonal völgyhídját Matuska Szilveszter felrobbantott. Az arra közlekedő gyorsvonatot a robbanás magával rántotta a mélybe. (A történetről számos könyvet írtak. Simó Sándor játékfilmet készített a merényletről, Michael Sarrazin főszereplésével. A címe: Viadukt)

Bia és Torbágy községeket először 1950-ben egyesítették, 1958-ban azonban különváltak. Az 1966-os újraegyesülés már véglegesnek bizonyult.

1989-ben a németországi Herbrechtingen, míg 1999-ben a romániai Gyergyóremete városával kötnek testvérvárosi megállapodást.

Biatorbágy 2007. július elsejével kapott városi rangot.

(Forrás: http://www.biatorbagy.org)

ugrás az oldal elejére Fel

látnivalók Látnivalók: Biatorbágy

 

 

 

 

 

Biatorbágyi székhelyű vállalkozások:


AM System Bt.

Arcadom Építőipari Zrt.

Autocolor Kft.

Barta and Barta Trade Kft.

Bau – Trans Nemzetközi Fuvarozó és Szolgáltató Kft.

Biaholz Kft.

BIA HOME Ingatlanforgalmazó Kft.

Biatorbágyi Kábeltévé Kft.

Biatorbágy Kék Madár Ingatlanközvetítő Iroda

Biatorbágyi Műszaki Gyorssegély Szolgálat

Compute Magyarország Kft.

Concordia – Therm Kft.

Den Braven Magyarország Kft.

Dolce Veneto Kft.

Duplex Épületgépészet

FaKert Kft.

Fehér József parkettázó kisiparos

FinnForest Magyarország Kft.

Fix Net Kft.

Formance Kft.

Fotom Bt.

Industor Kft.

In-Ka-Tech

Jungheinrich Hungária Kft.

Kärcher Hungária Kft.

Kékház Ingatlan

Két Kör Kft.

Kisbia Bt.

Kobre Kft.

Kovald Kft.

Közép-európai Állatorvosi Központ

Laurea Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.

Lindab Kft.

LTV Trans Környezetvédelmi Szolgáltató Kft.

Lux Doors Kft.

Michael Huber Hungária Kft.

Medico Uno Company

Medicus Partner Kft.

Primadonna Bútor-Mix Kft.

Promix Property Kft.

RegioFilm Stúdió

Rehau Kft.

Reil – Trans Kft.

Re – Mac Group

Ruukki Hungary Kft.

Scania Hungária Kft.

Schachermayer Kft.

SKL Universal Bt.

S+T Bt – Prompt Számítástechnikai Üzlet és Szervíz

Száz X Szép Kertészet

SzimTech Bt.

Target Computer Bt.

TeleQuest Telemarketing Szolgáltató Kft.

Terracotta Magyarország Kft.

Tubosider Hungária Kft.

Waldorf Catering Kft.

Weishaupt Hőtechnikai Kft.

Westgarden – Hungary Kft.

Woodshop Kft.


Vendéglátóhelyek:


Gida-Udvar Étterem és Panzió

Hotel Pontis

Margaréta – Bia Camping

Mediterrán Grill House

Villa Falk


Oktatási intézmények:


GEKKO Képességfejlesztő Játszóház

Napraforgó Magánóvoda

Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Szivárvány Sziget

Tarziciusz Autósiskolaugrás az oldal elejére Fel

elérhetőségek Elérhetőségek: Biatorbágy
Polgármesteri Hivatal, Biatorbágy Cím: 2051 Biatorbágy, Baross Gábor u. 2/A Email: hivatal@biatorbagy.hu Web: www.biatorbagy.hu Tel: 23/310-174 Fax: 23/312-135

 ugrás az oldal elejére Fel

Partnereink:

Hotelnet

Hotell i Budapest
Hoteluri Budapesta Budapesti szállodák
Hotels am Plattensee Akciós csomagajánlatok
Urlaub in Ungarn Hotele w Budapeszcie
Wellness szállodák Hotel Silvanus
Hotel Sofitel Budapest Hotel Azúr
Hotel Atlantis Hotel Karos Spa Hotel Kapitány Sümeg Hotel Divinus Akciós wellness csomagok Hotel Atlantis Hajdúszoboszló Hotel Residence Ózon Aqua Spa WellnessHotel Cserkeszőlő Hotel Forrás Szeged Konferenciaterem bérlés Balatoni szállodák akció

Keresés:

  Kedvencekhez   Beállítás kezdőlapnak   Médiaajánlat   Regisztrációs feltételek   Impresszum
Etyekwood - 2004. All rights reserved!
Nyomtatás most!